Dobrila je na beogradskom aerodromu iz aviona izneta u transporteru, a potom odnesena u prostor za carinsku i veterinarsku kontrolu, a odatle odvezena u Specijalni rezervat "Uvac", gde kažu da je Dobrila još mlada ženka i da je na svet došla prošlog proleća. Do sirijske granice odletela je samostalno, nošena vazdušnim strujama. Kako kažu, i ranije je bilo sličnih slučajeva, a najdalja relacija na koju je uvački beloglavi sup stigao je 3.500 kilometara, do Jemena. Poznata je i anegdota o beloglavom supu "Urošu Nejakom", koji je pre desetak godina, takođa avionom, vraćen iz Poljske. Kako je još na Uvcu, sada ga zovu "Dušan Silni".Foto vulture.org.rs

- Akcijom Fonda za zaštitu ptica grabljivica i uz našu podršku, odmah po prijavi iz Turske da je Dobrila pronađena, krenula je priprema za njen povratak - kaže Darko Ćirović iz Specijalnog rezervata "Uvac". - Trebalo je ispoštovati mnogobrojne procedure. Nadležni u Srbiji i Turskoj izdali su CITES dozvole neophodne za izvoz i uvoz ove ptice. Postupak povratka ptice u Srbiju vodio je Institut za biološka istraživanja "Siniša Stošić".

Beloglavi sup će na Uvcu do maja boraviti u volijeri, posebnom kavezu od oko 100 kvadrata, zbog stručnog praćenja i adaptacije. Kako iz Rezervata "Uvac" kažu, zbog klimatske razlike i da bi se privikla i aklimatizovala, Dobrila će u njemu provesti nekoliko meseci, a od juna će biti puštena u prirodu.

MOŽDA SE ZALjUBILA

- Ovo je primer da dve prijateljske zemlje mogu da učine nešto dobro za zaštitu životne sredine - rekao je Trivan. - Međutim, ukoliko se ponovo bude dogodilo da Dobrila negde odleti, to bi moglo da znači da je nešto vuče tamo i da se možda zaljubila. Srbija će nastaviti da radi na zaštiti beloglavog supa, kao i drugih vrsta životinja koje u našoj zemlji predstavljaju zaštićenu vrstu, jer je u prvih 40 zemalja sveta po bogatstvu biodiverzitetom.


REZERVAT UVAC

DOBRILA se prošlog proleća izlegla na liticama Uvca, a ime je dobila prilikom markiranja zbog svoje mirnoće i umiljatosti. O Dobrilinom putovanju avionom i dolasku u svoju koloniju u SRP "Uvac", kompanija Turkish Airlines će snimiti dokumentarni film. Procenjuje se da u ovom rezervatu stanuje oko 500 vrsta zaštićenih lešinara, odnosno oko 120 gnezdećih parova.


Izvor: Novosti
Foto: Fond za zaštitu ptica