loader
Vitorog

Vaučerima do bolje posete

Građanima je, prema najnovijim podacima resornog Ministarstva, trenutno na raspolaganju skoro 600 objekata u kojima vaučeri mogu da se realizuju, a među njima je i dvadesetak sa teritorije opštine Nova Varoš.

Najveće interesovanje građana za odmor uz vaučere lane je vladalo za boravak na Zlatiboru, Prolom i Lukovskoj banji, a broj vaučeraca iz godine u godinu raste i na Zlataru. Najviše ih je iz kategorije penzionera. Kako bi privukli što veći broj turista, vlasnici dvadesetak hotela, vila, apartmana, konačišta, seoskih domaćinstava, etno-kuća i odmarališta sa područja novovaroške opštine ponudilo je domaćim gostima mogućnost da u njihovim različito kategorizovanim objektima odmaraju sa popustom. Reč je o kapacitetu 600 kreveta na Zlataru, u samom gradu i pojedinim obližnjim selima. Tako će na subvenciju države odnosno resornog Ministarstva moći da računaju građani koji se opredele da odmaraju u ovdašnjim hotelima, kao i objektima „Zlatarska kruna“, „Jelena“, „Vuk“, „“Brvnara Murtenica“, „Ranka“, „Bajka“, „Aleksandar“, „Zlatar holidej home“, „Dobrilo“, „Zorka“, „Maja“, „Miljin gaj“, „Borovi“…Lista ugostitelja se, inače, proširuje i ažurira svake sedmice, a može se naći na zvaničnom sajtu Ministarstva. Konačna lista ugostitelja biće objavljena krajem decembra ove godine.

Prijavljivanje za korišćenje vaučera traje do sredine oktobra, a moraju biti realizovani najkasnije do 20. novembra. Kako se procenjuje, građanima će ove godine biti na raspolaganju oko 20.000 vaučera više nego lane i to u pojedinačnoj vrednosti od 5.000 dinara. Gostima se daju za najmanje pet noćenja u ugostiteljskim objektima izvan opštine boravka odnosno prebivališta korisnika vaučera. NJime se, inače, ne može plaćati ishrana, piće, zdravstvene i druge slične usluga, kao ni boravišna taksa i ostale dažbine.

Akciju odmora uz vaučer, pod nazivom „Moja Srbija“, Vlada je pokrenula pre četiri godine, sa ciljem podsticaja domaćeg turizma.

– Pravi efekat ove odlične akcije pokazao se tek prošlog leta i jeseni, kada je zahvaljujući korisnicima vaučera značajno uvećan broj gostiju i noćenja na Zlataru i teritoriji opštine u odnosu na neki raniji period. Posebno je značajno to što su vaučerci poboljšali posetu u vansezoni. Poprilično interesovanje za vaučere, kako saznajemo od lokalnih ugostitelja i hotelijera, vlada i ove godine. Domaći gosti su ovom akcijom konačno dobili pažnju i tretman kakav zaslužuju – kaže direktor ovdašnje Turističke organizacije Branko Pucarević.

U TO „Zlatar“ napominju da su putem vaučera lane značajno uvećane i posete i promet u odnosu na 2017. Samo u hotelu „Panorama“ tokom prošle godine ostvareno je po ovom osnovu skoro 700 noćenja, a u objektima kategorizovanim i evidentiranim u lokalnoj turističkoj organizaciji, vaučer-turisti realizovali su oko 6.100 noćenja. Praksa u prethodnih nekoliko godina pokazala je da su turisti-vaučerci na Zlataru u proseku boravili po pet dana, a najviše ih je odmaralo u „Panorami“. U ovom hotelu je lane 7.762 turista ostvarilo 31.529 noćenja. Prema evidenciji TO, na ovdašnjoj planinskoj lepotici tokom 2018. je u ostalim smeštajnim objektima ostvareno skoro 9.000 noćenja, što je, međutim, nerealan podatak jer se procenjuje da njih gotovo polovina još uvek radi u „sivoj“ zoni.

Pravo na vaučer, inače, osim penzionera, imaju i nezaposleni, lica koja primaju tuđu negu i pomoć, ratni invalidi, kao i zaposleni sa mesečnim primanjima manjim od 60.000 dinara.

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

  • 060 685 24 24

    Izdajem nenamešten stan ul. Majora Ilića Branoševac. telefon:060 685 24 24

Beotel net
Pankomerc
Zlatarski biseri
ES Komerc
Dijagnostički centar Dr Lune