loader
Tehnikum Taurunum

Počeli ,,Svetli dani‚‚ za kulturu i jubilej postojanja

Daleke 1969. godine, u gradiću podno padina Zlatara sa scene sadašnjeg Doma kulture začule su se sledeće reči ,,Danas je praznik, danas se u Novoj Varoši otvara Dom Kulture.Kultura će dobiti svoje znanje, koja će u svojim salama, na svojim scenama i drugim prostorijama, moći da primi sve ono što je vredno našem kulturnom stvaralaštvu.Dom Kulture u Novoj Varoši čijem smo otvaranju prisustvovali, svakako je do sada najznačajni od poduhvata koje je pomogla ovdašnja privreda, duboko sam počastvovan‚‚ – govorio je Mirko Ćuković,stari borac,blagim očinskim glasom.

Prisutne zvanice, prijatelje i drage goste doma kulture, pozdravnom reči pozdravili su glumica Jelena Stajkovac i glumac Milorad Miki Damjanović ,,Kultura je stub društva,ona nas oblikuje, održava i o nama pronosi glas nadaleko.Veliki Antički filozof je rekao ,,Ako ostanemo bez obućara ićićemo bosi,ako ostanemo bez krojača ićićemo goli,ako ostanemo bez kulture ostaćemo bez države‚‚. Potreba za prikazivanjem kulture pojedinih velikih gradova jasna je sama po sebi, ali šta znači i šta čini značajnim male gradove kao što je Nova Varoš,večeras ćemo ispričati kulturnu istoriju Novovaroškog kraja‚‚.

Na sceni pored Jelene i Mikija, bila je i grupa ,,Lord i Gospoda,, kao i glumica Katarina Žutić.

,,Poštovani prijatelji,dragi gosti, velika mi je čast da u ime Doma kulture danas poželim dobrodošlicu.Imam privilegiju da odam priznanje i poklonim se izvanrednosti svojih cenjenih kolega, koji su utkali svoj talenat i ljubav u svetlu istoriju ove kulturne ustanove.Veliko je zadovoljtstvo,ali i odgovornost gaziti stazama koje je utabao najveći doajen Novovaroške kulture, čika Pero Mandic.Ovu godinu ćemo posvetiti svima onima koji su ostavili neizbrisiv trag na polju kulture i Novu Varoš učinili važnim gradom, gradom koji zauzima časno mesto u kulturnom životu Srbije i celog regiona‚‚. – obratila se pozdravnom reči direktorica Doma Kulture Mihrija Hadžić i svečano otvorila dane kulture i proslavu pedeset godina postojanja Doma Kulture ,,Jovan Tomić‚‚.

 

Važno mesto u obeležavanju dana kulture zauzela je i lokalna samouprava na čelu sa Gospodinom Radosavom Vasiljevićem, predsednikom naše opštine,koji se obratio prisutnim ,,Poštovane dame i gospodo, dragi prijatelji, posebno želim da pozdravim našeg najdražeg gosta, čoveka bez koga ovo naše zdanje ne bi postojalo, a to je naš profesor arhitekta,doktor Aleksandar Aco RadojČIĆ.Mi moramo biti srećni i ponosni što su Novovarošani pre pedeset godina dobili ovakav hram.Pre pedeset godina Nova Varoš je počela da se druži sa kulturom, odnosno kultura je ušla u Novovarošku opštinu.
Mi kao lokalna samouprava nikada nismo zaboravljali kulturu, koristim priliku da se zahvalim svim predhodnim direktorima,koji su na najbolji mogući način sa svim svojim saradnicima uspeli da sačuvaju ovo naše velelepno zdanje.Mi će mo se truditi da se ovakvi objekti nikada više ne stave na znak pitanja,postojana, jer je ovo najvazni temelj postojanja jednog društva,temelj postojanja Novovaroške opštine, u koji se ulaze svake godine.Stub prosvete bez temelja kulture nikako ne bi mogao da postoji, niti bi postajali mi kao narod.Narod koji nema kulturu ne može se ni nazvati narod‚‚.

Na proteklih pedeset godina postojanja Doma Kulture i na sve hit predstave koje su se u tom periodu prikazivale na sceni našeg Doma Kulture – podsetili su nas Jelena Stajkovac i Milorad Miki Damjanovi. - ,,Kosa‚‚ Atelje 212, ,,Ivkova slava i Zona Zamfirova‚‚- savremenog Beogradskog pozorišta, ,,Osvajač‚‚ – Jugoslovenskog dramskog pozorišta, zatim pozorišta iz Kragujevca,Leskovca,Subotice i  Dubrovnika.Važan deo kulture Novovaroškog kraja, čini i amaterska scena, koja je nastala kao reakcija na tradicionalističku kulturu.Amaterska scena je ponudila nešto novo i progresivno kao iu potrebu za stvaranjem sopstvene gradske kulture, amaterizam je osnov svestranog kulturnog napredovanja, a festival amaterskog dramskog stvaralaštva negovao se kao najvrednija kulturno umetnička manifestacija‚‚.

Na svečanoj akademiji ,,Svetli dani‚‚ koja je upriličena povodom jubileja doma kulture i ostvaranje dana kulture, uručeno je 11 zahvalnica i 5 plaketa.
Medju plaketama, našla se i plaketa za arhitektu i projektatna,velepnog zdanja Aleksandra Radojčića, koji je u pozdravnoj reči između ostalog apelovao na nadležne našeg grada da od države zatraže da se ova ustanova stavi pod njihovu zaštitu.

Zahvalnica je posthumno dodeljena i članu tamburaškog orkestra Faruku Ibišbegoviću, koji je prerano napustio ovaj svet, u reči koje je za Faruka napisao Rade Aničic ,, Kako išta reći kada je muk. Kada smo zatečeni sličnim onim izrazom lica kao kada si svirao. Pevao. A rekao bih. Rekli bi svi. Možda kroz elegiju. Da umemo. Samo retki znaju to. A ti si nama puno govorio kroz tu žalobnu pesmu. A hteo si još mnogo. Želeo. Borio se. Ujedinio si nas ovih dana, čoveče! Otkrio nam da nas ipak ima još kroz čije vene teče ista ona tvoja krv. Ljudska. A Varoš sve zna. Zna da si nas pesmom dočekivao. Ispraćao nas vesele, pijane, zaljubljene. Varoš zna. A znaju i Varošani. Kolege, glumci, tvoji tamburaši. Porodica. Budite ponosni. Budimo ponosni. Rekao bi - Glavu gore! Ma ti bi rekao sve. Za dobar štimung‚‚. – zahvalnicu je primila Farukova supruga.

Pred Novovarošnima je bogat program u toku cele godine, a u narednih mesec dana do kada traju dani kulture, izmedju ostalog moćiće da uzivaju i u koncertu pevacice Kaliopi, Stand up komediji Mirjane Bobić Mojsilović,pozorišnim i dečijim predstavama.

Dane kulture svečano će svojim koncertom zatvoriti ,,Tamburaški orkestar Doma kulture‚‚ 08. Marta 2019 godine.

Izvor i Foto : Zlatarpress.rs

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

ES Komerc
Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc
Zlatarski biseri