loader
Beotel net

Festival folklornih ansabala veterana u Čajetini

Udruženje za negovanje tradicije “Veterani Zlatibora” po osmi put, 1. decembra organizovali su međunarodni Festival folklora za veterane u hali sportova u Čajetini. Program u kom je nastupilo više od 1.200 folkloraša koji su izveli preko 50 koreografija otvorio je direktor Turističke organizcije Zlatibor Vladimir Živanović.
„Svima nama iz lokalne samouprave je puno srce kada vidimo da u ovolikom broju dolazite svake godine na Zlatibor, ali nam je još draže i lepše da vas vidimo da sa puno ljubavi, pesmom i igrom prezentujete vaše gradove, mesta i opštine iz kojih dolazite. Iskoristio bih priliku da pozdravim sve članove Udruženja za negovanje tradicije “Veterani Zlatibora”, i da im se zahvalim što svojim nesebičnim radom i sa puno entuzijazma, iz godine u godinu podižu ovu manifestaciju na sve viši i viši nivo“, istakao je Živanović.


Organizatori su, kako i sami kažu, ovoga puta prevazišli sami sebe, po pitanju broja učesnika ali i odličnog višečasovnog programa.

Mnogobrojna publika imala je priliku da vidi mnoštvo koreografija, zanimljive nastupe i autentične nošnje iz skoro svih krajeva Balkana.

Veterani folklornih ansambala2

„Posao je ogroman. Nije lako organizovati program koji traje više od 7 sati. Posle ovoga imamo žurku u hotelu Vai Tai, za šta učesnici plaćaju kotizaciju. Veliku pomoć imamo od Skupštine opštine Čajetina, Turističke organizacije, Sportskog centra i cele turističke privrede. Nadam se da ćemo na ovaj način sačuvati bar deo tradicije. To je naš zadatak koji ostavljamo i novim pokolenjima. Apelujem na mlada društva da podrže veterane, jer sve je više društava u Srbiji koja se gase. Zato im poručujem da će svi jednog dana postati veterani“, kaže Luka Vesović predsednik Udruženja za negovanje tradicije “Veterani Zlatibora”. On podseća da Udruženje postoji već 10 godina, a pod ovim nazivom nešto više od četiri.
Ove godine nastup na Festivalu imala su Kulturno umetnička društva iz Srbije kao i iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Posebnu zanimljivost predstavljao je nastup Kulturno umetničkog društva „Štule“ iz Voluje, koje narodne igre izvodi na štulama.

„Mi dolazimo iz sela Voluje u opštini Kučevo. Naše selo je posebno po štulama, po kojim je i KUD dobilo ime. Više decenija unazad postoji tradicija i običaj da se hoda i igra na štulama. Pretpostavlja se da je ta tradicija počela tako što su ljudi na štulama prelazili reku, a kasnije su počeli da igraju kolo, pa i fudbal. Danas, naša deca igraju fudbal na štulama, a naše Kulturno umetničko društvo se trudi da sačuva tu tradiciju i običaje Vlaha, jer mi dolazimo iz vlaškog sela“, rekla je Rozica Dragojlović, predsednik Kulturno umetničkog društva „Štule“.
Učesnik Festivala već treću godinu zaredom je Srpsko prosvetno kulturno društvo „Prosvjeta“ Prnjavor.
„Ovdje nam je jako ljepo, stekli smo puno prijatelja. Zaista uživamo. Učešće na ovom festivalu nam puno znači. Mi čitavu godinu, od decembra do decembra, razmišljamo o ovom festivalu. Vježbamo koreografiju da izgleda što bolje, i ovdje je izvodimo premijerno. Nakon ovog vašeg festivala mi imamo svoj godišnji koncert na kome prikazujemo ono što igramo ovdje“, istakla je članica KUD-a Borka Pavlović.


Dijana Zimonja, umetnički direktor UK „Koreni“ iz Bačke Palanke kaže da se za ovaj festival posebno pripremaju:
„Uvek smo dobro došli, i uvek sa nestrpljenjem čekamo ovaj festival koji je jedinstven u Srbiji. Za veterane je ovo jako veliki doživljaj. Imamo dobru saradnju sa Udruženjem za negovanje tradicije “Veterani Zlatibora”, od samog osnivanja „Korena“. Oni su nama puno pomogli, tako da se nazivamo rođacima. Svake godine nas ugoste na poseban način“, sa ponosom ističe Dejana.


Festival je svojim nastupom upotpunila muška pevačka grupa iz Zagreba koja je izvela splet hrvatskih narodnih pesama iz Zagorja i Kulturno umetničko društvo “Ruzmarin” iz Mađarske koje je izvelo koreografiju “Kosovsko pomoravlje”.

www.zlatiborpress.rs

Etno selo Ilić

Dijagnostički centar Dr Lune

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/memcached.so' - /opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/memcached.so: undefined symbol: igbinary_serialize

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: