loader
Vitorog

Besplatni preventivni pregledi na karcinom prostate

Širom Srbije počeli su besplatni preventivni pregledi na karcinom prostate. Na pregled se može doći od 9 do 13 časova, do petka, 23. novembra. Svi zainteresovani muškarci, bez uputa i bez zakazivanja mogu da odu na pregled u bilo koju zdravstvenu ustanovu koja ima urološku službu.

Direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Zoran Džamić kaže za RTS da su ova akcija i ovakvi pregledi veoma bitni zbog mogućnosti prevencije karcinoma prostate, bolesti koja je izbila na prvo mesto uzročnika smrti muške populacije svuda u svetu pa i kod nas.

Svi zaintersovani za pregled mogu do petka da dođu u prostorije Poliklinike KCS, na odeljenje urologije.

- Biće podvrgnuti urološkom pregledu koji podrazumeva prostata specifični antigen, marker iz krvi, i ostale sastavne delove urološkog pregleda po oceni urologa koji će biti prisutni - precizira profesor Džamić.

Naglašava da trenutnom terapijom kojom raspolaže KCS i druge institucije, bolest može da se izleči ako se otkrije na vreme.

- Ako se, nažalost, i ne otkrije na vreme do potpunog izlečenja, možemo je prevesti u hronicitet, dakle da bude hronična bolest kao i druge bolesti - naglašava profesor Džamić.

 Svake godine u Srbiji od raka prostate oboli 2.400 muškaraca, a toj bolesti podlegne njih 800.
 Preventivni pregledi održavaju se u okviru kampanje RTS-a "Rak je izlečiv", a uz podršku Ministarstva zdravlja.

Urološki preventivni pregledi za punoletne muškarce sa i bez zdravstvenog osiguranja obavljaće se do 23. novembra u užičkoj bolnici, saopšteno je iz Zdravstevnog centra Užice.

Pregled u Urološkoj ambulanti Opšte bolnice Užice su besplatni, za njih nije potreban uput. Sprovode se odlukom Ministarstva zdravlja u težnji da se poveća svest muške populacije o svom zdravlju.

Iz Zdravstvenog centra pozivaju punoletne muškarce da prekontrolišu zdravlje i obave preglede u vremenu od 8 do 12 časova.

Izvor: Tanjug/Radio Luna

Foto:Radio Luna

 

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 060 685 24 24

    Izdajem nenamešten stan ul. Majora Ilića Branoševac. telefon:060 685 24 24

Zlatarski biseri
Beotel net
ES Komerc
Pankomerc
Dijagnostički centar Dr Lune